неділя, 23 січня 2022 р.

ЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ на розвиток кмітливості

 

Текстові задачі на розвиток кмітливості

 

Розділ 1. ЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ

Задачі не включають числових даних. Вони розв'язуються тільки на основі розмірковувань, співставлення подій за часом, уміння уявити зміну подій чи їх просторове розміщення. У цих задачах неявно вказуються існуючі зв'язки між величинами, які передбачають прямий чи зворотний хід думки.

1. Щоб перемогти у змаганнях з бігу, Сашко повинен бігти вдвоє швидше за Антона і втричі швидше за Мишка. Хто переміг? Хто був останнім?

2. Три білочки збирали горіхи. Перша зібрала більше за другу і менше за третю. Хто із білочок зібрав горіхів найбільше, а хто найменше?

3. Із трьох звірів, перший не колючий і не хитрий, другий не любить меду і колючий, а третій хитрий і не любить меду. Про яких звірів ідеться? Назви першого, другого, третього звірів.

4. Із трьох звірів один не колючий, другий не їсть меду, а третій не хитрий і не боїться бджіл. Назви кожного із звірів.

5. Три хлопчики — Андрій, Володя і Сергій пішли у похід. Андрій ішов не першим, Сергій ішов теж не першим, але і не останнім. У якому порядку йшли хлопчики?

6. Три смужки лежать так, що перша справа не зелена, третя зліва жовта, а посередині червона. Назви кольори смужок справа наліво.

7. Як можна розфарбувати три трикутники так, щоб два із них були одного кольору, а два — різного?

8. Три дівчинки мають волосся різного кольору: біляве, русяве, чорняве. У Тетянки волосся не русяве, у Наталки волосся не русяве і не чорне. Якого кольору волосся у Тетянки, Наталки, Маринки?

9. Хто з братів найстарший, якщо Жені вдвічі більше років, ніж буде Валерію тоді, коли Володі виповниться стільки ж років, скільки Жені зараз?

10. У двох батьків різного віку, Олега Петровича і Семена Ігоровича, сини Костя та Максим різного віку. Вік Семена Ігоровича і Кості дорівнює віку Олега Петровича і Максима. Назви, хто чий батько і хто чий син, якщо у старшого за віком батька старший син.

11. У двох хлопчиків різного віку, Юри та Ігоря, було 37 та 45 марок. Якби Юра був старший, то у нього було б більше марок. Хто з хлопчиків старший і у кого більше марок?

12. Три хлопчики живуть на одній вулиці і ходять до однієї школи. Хто з них живе ближче до неї, якщо Петрик виходить раніше за Сергійка і пізніше за Вадима, а до школи вони приходять одночасно?

13. Троє хлопчиків, Сашко, Петрик та Мишко, живуть на одному майданчику у сусідніх квартирах. Номери їхніх квартир 10, 11, 12. Якби Сашко жив у квартирі під номером 11, то його вік співпав би з номером квартири. Мишко найстарший і живе в квартирі першій зліва. Назви вік хлопчиків і номери їхніх квартир, якщо вік хлопчиків 10, 11,12 років.

14. Оля, Катя і Настя розфарбовували прапорці. Хто з дівчаток першою впорався з роботою, якщо Катя закінчила її після того, як Оля виконала третину того, що зробила Настя?

15. Три хлопчики, Сашко, Миколка та Денис, розв'язували арифметичні задачі. Після того, як Миколка виконав половину тих завдань, що виконав Сашко, Денис закінчив розв'язувати задачі. Хто із хлопчиків першим упорався із завданням? Хто останнім?

Немає коментарів:

Дописати коментар